terugkeer
Nederland onder de schok

20 personen hebben de dood in de explosie van een opslagplaats vuurwerk gevonden
Bijgewerkt op zondag 14 mei 2000

Nog onder de schok, verbinden rescapés van Enschede in het oosten van Nederland waar 20 personen de dood in de explosie van een opslagplaats vuurwerk zaterdag hebben gevonden, hun wonden na het drama dat zij zeggen als "een luchtnoodlanding beleefd hebben" of "een bombardement".
De redders hebben een einde aan hun onderzoeken, gemaakt " als er mensen là-dedans blijven, zij zijn gestorven nu ", verklaard een verantwoordelijke voor de politie.
Een groot deel van de slachtoffers zijn personen die zich in de naburige straten, die van de risico's van explosie onkundig zijn, die door de eerste brand worden veroorzaakt, hadden verzameld. De enquêteurs bezetten voortaan het terrein om om een index te proberen te vinden die de oorsprong van de reusachtige explosie uitlegt, die zich zaterdag in midden van middag heeft voorgedaan, blazend de huizen en zettend het vuur aan de voertuigen in de wijk. " Hun werk is moeilijk. Er zijn plaatsen waar de hitte zo hevig is dat zij niet zich er niet kunnen wagen ", heeft uitgelegd de assistent-burgemeester van de stad, Rinus Althof.
De koningin Beatrix en de minister-president Wim Kok hebben zich op de plaatsen teruggegeven. Men heeft soeverein van Nederland kunnen zien die een politieagent troosten, nabij de tranen.
De politie heeft verklaard dat, op de 20 doden comptablisés, zeven kadavers om bleven terugkrijgen. De zondag, 62 gewonden werden altijd, waarvan elf in eenheid intensieve zorgen in het ziekenhuis opgenomen.
Ongeveer 2.000 personen werden eveneens van de rampwijk ontruimd. Vier honderd onder hen hebben de nacht in een gymnastiekzaal doorgemaakt die in voorlopige schuilplaats wordt omgeschoold.
Martijn Wiodboer, woordvoerder van de stad, heeft uitgelegd dat het vuur buiten een opslagplaats van de vennootschap van vuurwerk S.E Fireworks had genomen en dat hij zich aan de zone van opslag had gepropageerd die ongeveer 100 ton vuurwerk bevatte.

De verantwoordelijkheden

Volgens getuigenissen die door de Duitse televisie ARD worden verzameld, is de explosie zo sterk geweest dat stukken glas en beton aan verschillende kilometers aan de ronde zijn gevlogen. De verwoeste wijk, bijna geschoren, strekt zich uit over 500 vierkante meters de autoriteiten weigeren momenteel om zich over een eventuele band tussen de ramp en van recente branden aan Enschede uit te spreken dat de autoriteiten verdenken om van misdadige oorsprong te zijn.
De staatssecretaris aan het Nederlandse ministerie van het Binnenste, Gijsberg van Vries, heeft de Duitse televisie verklaard dat het nog was te vroeg om de oorzaken van de ramp te bepalen. De politieautoriteiten hebben de zone van de schade in een straal van 700 meters vastgegespt. De minister-president Wim Kok heeft zich voor " een diepgaand en onafhankelijk onderzoek " uitgesproken teneinde het heel licht op deze tragische gebeurtenis te doen.
Volgens de televisie, vragen af de inwoners zich van Enschede hoe de autoriteiten de handhaving van een deponeren van vuurwerk in volle woonwijk hebben kunnen toestaan.
Een Nederlandse procureur, Roelof Manscoc, heeft verklaard dat de opslagplaats hij er heeft alleen maar enkele maanden werd geïnspecteerd en dat het scheen overeenkomstig de vergunning te werken, de Duitse televisie heeft gerelateerd.

Reuters en AFP

Droits de reproduction et de diffusion réservés; © Le Monde 1999
Strikt persoonlijk gebruik. De gebruiker van de plaats erkent kennis van de Vergunning van rechten van gebruik genomen hebben, de beschikkingen ervan aanvaarden en eerbiedigen. De Vergunning lezen.

Steven Krauwer, (steven.krauwer@let.uu.nl)
Utrecht University, Utrecht Institute of Linguistics OTS
Trans 10, 3512 JK Utrecht, The Netherlands
tel +31 30 253 6050; fax +31 30 253 6000
[ last verandert: 22-08-2000 ]